In de praktijk krijg ik natuurlijk veel vragen over hypnose. Een aantal daarvan heb ik hier alvast voor je beantwoord.

Veelgestelde vragen over hypnose

Jazeker. Ieder mens gaat regelmatig en op natuurlijke wijze in hypnose, dus dat geldt uiteraard ook voor jou. Zelfs dieren gaan in hypnose en kunnen door een daarin gespecialiseerde hypnotiseur in hypnose gebracht worden.

Dat hangt van jou als persoon af. Als jij mij vertrouwt en de hypnose toelaat dan kun je bij mij in hypnose gaan. Want in principe hypnotiseer jij jezelf. Ik vertel je alleen hoe je daar komt.

Dat hangt ervan af wat je als “weg” definieert. Als je daarmee bedoelt dat je tijdens de hypnose in een slaapachtige staat verkeert waardoor je na een bepaalde tijd weer “wakker” wordt, zonder te weten wat in de tussentijd is gebeurt, dan is dat zeker niet het geval. Je kunt ook met open ogen in hypnose gaan. Vergelijk het met dagdromen – dan ben je ook niet “weg” en je krijgt bepaalde dingen nog mee.

Dat kan ik jou niet vertellen want dat is voor iedereen anders. En omdat je dagelijks meerdere malen in hypnose bent (gemiddeld 20 keer per dag) en de hypnose daardoor goed kent, hoef je daar ook niks bij te voelen. Immers: als je in de auto rijdt, op de automatische piloot, en je komt bij een punt dat je denkt “hey, ben ik al hier?” dan heb je in de tijd daarvoor ook niet perse iets gevoeld. Behalve misschien een ontspannen gevoel.

Sommige mensen vinden inderdaad het idee eng dat ze in hypnose gaan maar de hypnose aan zich is totaal niet eng. Integendeel: het is juist een buitengewoon prettige ervaring en iedereen die ooit in hypnose was zal jou dit feit bevestigen. Het is voor de meeste mensen wel heel even spannend voordat ze de eerste keer in hypnose gaan omdat ze misschien een aantal vragen hebben zoals die of het bij hun wel of niet lukt.

Het tegenovergestelde is juist het geval, door de hypnose geef ik jou de controle weer terug. Daar kom je immers voor. Dus ik heb nooit macht over jou of kan dingen doen die jij niet aannemelijk vindt. Je verklapt dus ook geen diepe geheimen en er verandert ook enkel datgene, waar jij voor bent gekomen. Ik haal jou dus uit de hypnose, die jij jouw probleem noemt, zoals één van mijn docenten ooit zo mooi zei.

Natuurlijk werkt het dan ook, je hoeft er niet in te geloven. Hypnose is een wetenschappelijk bewezen en erkend hulpmiddel. Zo hebben ze in de 19e eeuw, voor de ontdekking van de moderne anesthesie, mensen in hypnose geopereerd. Als je erin moet geloven hadden ze toen al die mensen niet kunnen opereren die er toen niet in geloofden. Het enige dat jij hoeft doen is het toelaten. Als jij je verzet kan ik niks doen. Jij bent de baas in jouw eigen hoofd.

De hypnose is geschikt voor heel veel dingen. Je kunt daardoor ingesleten gedrag veranderen zoals bijvoorbeeld een snoepverslaving of nagelbijten. Je kunt door hypnose ook van een verslaving af komen zoals roken of alcohol. Hypnose kan helpen bij angsten en fobieën en bij heel veel andere klachten zoals pijnbestrijding en andere ziektebeelden.

Zeker niet want dat is niet mijn doel als therapeut. Dat is meer iets voor de showhypnose om andere mensen met jouw gedrag te vermaken. Maar over het algemeen zijn wij alleen zonder toeschouwers. Tevens is het zo dat ik niks kan doen wat jij niet aannemelijk vindt. En ook al zou je het stiekem leuk vinden om als een kip door het park bij mijn praktijk te lopen: wat zou ik daarmee bereiken?

Het is uiteindelijk niet mijn intentie dat je dingen van de sessie vergeet en je zult zeker het gevoel hebben dat je alles hebt gehoord wat ik zeg. Maar net zoals je na een gesprek van een uur niet meer elk woord van dit gesprek kunt herhalen zo zal het ook met de hypnose achteraf zijn dat je niet perse ieder woord nog precies weet. Maar je gaat dus niet in een citroen bijten en weet er achteraf niks meer van om maar één voorbeeld te noemen.

In de meeste gevallen test ik dat al tijdens de hypnose. Dus als het bijvoorbeeld om een snoepverslaving gaat kan ik nog gedurende de hypnose kijken of je snoep nog lekker vindt. In andere gevallen kun je ook onmiddellijk de veranderingen waarnemen. Soms kan het een aantal dagen of misschien zelfs één tot twee weken duren. Dat is heel erg afhankelijk van jou en hoe snel jouw onderbewustzijn dingen omzet naar ander gedrag. Maar er verandert eigenlijk altijd wel iets. En heel af en toe gebeurt het zelfs dat jij zelf niet eens merkt dat de wereld al veranderd is. Want wat door de hypnose verandert kan lijken alsof het al je hele leven heel normaal is.

Dat bestaat helemaal niet, dit is een sprookje. Denk eens na, als dat echt zou kunnen, had je dan niet al lang ergens in de media gehoord: “weer een slachtoffer in hypnose blijven hangen”?? Dit verhaal is in de 19e eeuw ontstaan toen ze nog niet zo veel over hypnose wisten. Ongeveer 1% van de mensen gaan meteen in één klap naar de diepste staat van hypnose die bestaat, de hypnotische coma. Toen ze nog niet wisten hoe de mensen daar weer uit te halen deden ze groepssessies met 3000 cliënten. Op het einde kwam het dan wel eens voor dat de hypnotiseur 2970 mensen wel uit hypnose kreeg en 30 mensen reageerden niet meer. Uiteraard raakten de 2970 anderen in paniek. Dit verhaal ging over de hele aardbol. Maar uiteindelijk kwamen ook deze 30 mensen helemaal vanzelf weer uit hypnose. Hoe komt dat? Deze hypnotische coma is voor de hypnotee zo dermate prettig en mooi, een echte nirvana. Dus die horen wel wat de hypnotiseur zegt, maar ze willen niet uit hypnose komen, wat die hypnotiseur ook zegt of doet. Maar na verloop van tijd krijgt iedereen honger of iets soortgelijks en stapt er weer uit. Dave Elman, een van de bekendste hypnotiseurs van de 20e eeuw ontdekte een prima techniek waarmee wij deze hypnotische coma in één keer kunnen doorbreken. Dus je hoeft daar niet bang voor te zijn.

Neem dan gerust contact met mij op via info@hypnosolutions.nl of stuur een WhatsApp naar 062 958 3008 of een berichtje via de Facebook Messenger. Ik reageer dan zo snel mogelijk en plaats vraag en antwoord ook hier tenzij het hele persoonlijke dingen betreft. Of neem contact op via het contactformulier hier op de homepage.